Dit vindt de kamer van expliciete toestemming voor seks

In een aantal landen bestaat het al: een wet waarin seks vóór nadrukkelijke toestemming als verkrachting wordt beschouwd. Ook in Nederland vinden sommige deskundigen dat de wet er moet komen. De Tweede Kamer staat echter nog niet te trappelen om de wet op te nemen, lezen we op RTL Nieuws.

VVD-Kamerlid Foort van Oosten: “Ik zie geen enkele reden om een dergelijke wet in Nederland in te voeren. Onze eigen zedenwetgeving is goed en wordt binnenkort weer gemoderniseerd om een antwoord te bieden op bijvoorbeeld misstanden in de digitale wereld zoals wraakporno. We moeten vooral zorgen dat slachtoffers zich altijd gehoord voelen en zich veilig voelen om aangifte te doen wanneer hen zoiets verschrikkelijks is aangedaan.”

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg: “Natuurlijk mag seksueel contact alleen plaatsvinden met wederzijds goedvinden. Maar we weten nog niet goed hoe de wetgeving in Zweden en straks ook in Spanje uitpakt. Er gaan ook geluiden op dat het louter symboolwetgeving is en de rechtszekerheid erdoor in gevaar komt.”

SP-Kamerlid Michiel van Nispen: “Hoe zit het bij voorbeeld met de handhaafbaarheid. Hoe bewijs je wat er is gebeurd in ‘the heat of the moment’. Ik wil me er eerst verder in verdiepen’”.

GroenLinks Kamerlid Kathalijne Buitenweg: “De vraag is of het daar leidt tot minder situaties van gedwongen seks.”

Minister Ferdinand Grapperhaus: “Ik weet niet of je naar wetgeving moet gaan waar je expliciet ‘ja’ moet hebben gezegd of iets dergelijks. Ik denk dat je vooral moet inzetten dat het voor iedereen duidelijk is. Je komt alleen aan iemand als diegene dat wil. Dat moet gewoon heel erg duidelijk zijn.”. Wel moeten we volgens de minister erg streng zijn op gebied van ongewenste intimiteiten. “Dat begint al gewoon bij mensen lastig vallen en aanraken tot aanranding en verkrachting en dat soort dingen.”