Soldaat krijgt ’s werelds eerste succesvolle penistransplantatie

In Amerika heeft een team van doktoren ‘s werelds eerste transplantatie van een penis en scrotum met succes uitgevoerd.

De chirurgen van de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore voerden de complexe operatie uit bij een Amerikaans soldaat, die in Afghanistan op een verstopt explosief stapte. Hem restte niets anders meer dan zittend te plassen, maar chirurgen hebben daar nu gelukkig verandering in weten te brengen met behulp van een penis, scrotum en een stuk van de buikwand van een overleden donor.

De operatie duurde maar liefst 14 uur. “Waar zichtbare amputaties leiden tot een overduidelijke handicap zijn sommige oorlogswonden onzichtbaar en worden minder begrepen door anderen”, zei Dokter Andrew Lee, hoofd van de Plastisch en Reconstuctieve chirurgie aan de Johns Hopkins Universiteit. De soldaat, die verder anoniem wenst te blijven, liet in een reactie weten “Toen ik wakker werd voelde ik mij eindelijk ‘meer normaal’, ik voel mij goed nu”.

Dokter Rick Redett, clinisch hoofd van het urogenitale transplantatieteam heeft gezegd dat de soldaat goed geneest en dat de verwachting is dat hij snel weer richting huis mocht. “Wij hopen dat een levensverbeterende transplantatie zoals deze zal bijdragen aan een verbeterde urine en seksuele werking en zelfs zal leiden tot een normaler leven”, zei Dokter Redett. “Bovendien is het ons doel om deze procedure ook uit te voeren op toekomstige geschikte patiënten”.