YouTuber die zijn mopshond trainde om ‘Nazi-groet’ te doen, krijgt boete

Vorige maand werd de Schotse YouTube-komiek Mark Meechan schuldig bevonden aan een haatmisdaad nadat hij een video had gepost van de mopshond Boeddha van zijn vriendin die zijn pootje ophief met de woorden “Sieg Heil.” Hoewel Meechan stelde dat de motivatie achter de antisemitische video simpelweg was om grap zijn vriendin, heeft hij een boete van £ 800 gekregen – of ongeveer ongeveer 1.100 euro.

“Het feit dat je beweert in de video, en elders, dat de video alleen bedoeld was om je vriendin te irriteren en als een grap en dat je niet van plan was om racistisch te zijn, vindt weinig tot geen steun voor jou”, zei sheriff Derek O’Carroll, Meldde de BBC.

“Een grap kan schokkend aanstootgevend zijn. Een racistische grap of een grove beledigende video verliest zijn racistische of grove beledigende kwaliteit niet alleen omdat de maker beweert dat hij alleen maar wilde lachen.” Meechan, bekend op YouTube als graaf Dankula, plaatste een video van de hond die naar Adolph Hitler keek tijdens de Olympische Zomerspelen 1936 in Berlijn. Boeddha wordt zichtbaar alert wanneer Meechan zegt “gas de joden” en steekt zijn poot omhoog wanneer hij “Sieg Heil” hoort, het saluut van de Nazi-partij. Je kunt Meechan ook horen zeggen tegen de hond: “Wie is een goede kleine nazi!” De video, geplaatst in april 2016, werd meer dan drie miljoen keer bekeken.